Λώλος Μιχάλης - Πολιτικός Μηχανικός / Ενεργειακός Επιθεωρητής
Επικοινωνήστε μαζί μας: +30 210 76 49 610

Άδειες / Τακτοποίηση Αυθαιρέτων

Το γραφείο μας αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση οικοδομικών αδειών, αρχιτεκτονικών μελετών και την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε όλη την επικράτεια.

 

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων
 Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τις 21.09.2011 και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού,με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις [παράγραφος 1, άρθ. 1, Ν.4178/13].  (1. Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, όπως ειδικότερα ορίζεται  στα άρθρα 5 παρ. 2 και 22 παρ. 3 του ν. 1577/1985 (Α΄ 210). Στην παραπάνω      απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία.)

Για το λόγο αυτό , ορθό θα ήταν όλοι οι πολίτες-ιδιοκτήτες που έχουν οποιαδήποτε αβεβαιότητα ως προς τη συμφωνία της ιδιοκτησίας τους με τη νόμιμη οικοδομική άδεια να ελέγξουν το ακίνητό τους με την βοήθεια ενός μηχανικού, αφενός για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε μια μελλοντική μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος και αφετέρου διότι το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση είναι περιορισμένο.

 

 

Το Γραφείο μας

Το Γραφείο μας αναλαμβάνει με αξιοπιστία και ταχύτητα όλες τις διαδικασίες που αφορούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων σας, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου. Η στελέχωση του Γραφείου μας με έμπειρους και καταρτισμένους στην αντίστοιχη διαδικασία σύνταξης και διεκπεραίωσης φακέλου Τακτοποίησης Αυθαίρετων χώρων καικτιρίων, Διπλωματούχους Μηχανικούς, σας εγγυάται την επιτυχή ρύθμιση του ακινήτου σας με την χαμηλότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση.

Αναλαμβάνουμε δηλώσεις και ολόκληρη τη διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής (Κερατέα, Μαρκόπουλο, Ωρωπός, Λαύριο, Σούνιο, Καλύβια, Αρτέμιδα (Λούτσα), Σπάτα, Πεντέλη, Μαραθώνας, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Καπανδρίτι, Κηφισιά, Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Άνοιξις, Σταμάτα, Δροσιά, Βαρνάβας, Αφίδνες, Γραμματικό, Κιούρκα, Ανθούσα, Παλλήνη, Φυλή, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Ελευσίνα, κ.α.

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 7649610 και ένας μηχανικός μας θα σας επισκεφτεί δωρεάν στο χώρο σας για να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει σχετικά με την τακτοποίηση του αυθαιρέτου σας.

Ο  νέος Νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (Ν. 4178/13)

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 174Α/2013 ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ο νόμος 4178/2013 οποίος έρχεται να αντικαταστήσει τον 4014/11 που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Η προθεσμία για τη δήλωση των αυθαιρέτων κτισμάτων ή των αλλαγών χρήσης θα έχει διάρκεια 18 μηνών.

Τη δυνατότητα «τακτοποίησης» αυθαιρέτων ακόμα και με 50 ευρώ τον μήνα αλλά και της αποπληρωμής των προστίμων έως και σε 102 δόσεις για όσους σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους εντός εξαμήνου δίνει ο νέος Νόμος.

Το σχέδιο κατηγοριοποιεί τις πολεοδομικές παραβάσεις με βάση τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας αλλά και την ημερομηνία κατασκευής. Οι μικρές παραβάσεις, οι οποίες δεν μεταβάλλουν τον όγκο του κτίσματος και τη δομημένη επιφάνεια και στην πλειονότητά τους έχουν γίνει εν αγνοία του ιδιοκτήτη τακτοποιούνται οριστικά και χωρίς καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής με καταβολή ποσού 500 ευρώ. Όταν η υπέρβαση δεν ξεπερνά το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους που ορίζει η οικοδομική άδεια – όπως είναι οι περισσότεροι ημιυπαίθριοι η εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι οριστική.

Μεγάλη διαφοροποίηση αποτελούν οι μεγάλες παραβάσεις, εξ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια καθώς και όσα έχουν άδεια αλλά η υπέρβαση δόμησης ή κάλυψης είναι περισσότερο από 40%. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Τα κτίρια αυτά θα εξαιρούνται της κατεδάφισης μόνο για 30 χρόνια. Το καθεστώς αυτό θα μπορεί να αλλάξει αν η περιοχή όπου είναι δομημένο το αυθαίρετο κτίσμα μπει στο σχέδιο και αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει το απαραίτητο ποσοστό συντελεστή κάνοντας χρήση της Τράπεζας γης. Επιπλέον απαιτείται έλεγχος εντός επταετίας υποχρεωτικά από τους αρμόδιους ελεγκτές δόμησης.

Με βάση την ημερομηνία κατασκευής, κατοικίες προ του 1975 θα μπορούν να εξαιρεθούν μόνιμα από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ. Για τα κτίσματα μετά το 1975 και έως το 1983, καταβάλλεται το 15% του υπολογιζόμενου προστίμου. Από το 1983 έως 1.1.2003 θα ισχύει έκπτωση 20% ενώ μέχρι της 28 Ιουλίου του 2011 το υπολογιζόμενο πρόστιμο ισχύει ως έχει και η ένταξη στο νόμο θα γίνεται ανάλογα με το μέγεθος τις παράβασης.

Όσοι είχαν ήδη κάνει χρήση των διατάξεων του 4014/11 και έχουν καταβάλει ένα μέρος του ειδικού προστίμου θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο με συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών. Σημειώνεται ότι για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις που δηλώνονται στο νόμο, δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κλπ) και οποιοσδήποτε φόρος, πρόστιμο ή τέλος.

Επιπλέον για κατοικίες, κατά τον υπολογισμό της αξίας προκειμένου να επιβληθεί οποιοσδήποτε φόρος (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμό τεκμηρίου διαβίωσης), εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% για όλους τους χώρους στο μέλλον. Σημαντική παράμετρος αποτελεί ο συμψηφισμός ποσού μέχρι 50% του προστίμου ενός αυθαιρέτου με δαπάνες και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης. Στόχος είναι η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων της χώρας και η ενίσχυση του κλάδου της οικοδομής.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο αποπληρωμής των προστίμων οι δόσεις μπορούν να είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες ανάλογα με την δυνατότητα των πολιτών. Έτσι για το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου- δίνεται προθεσμία 102 μηνών που πέφτει στους 84 μήνες εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου. Στο τρίτο εξάμηνο δίνεται προθεσμία 60 μηνών, γεγονός που καταδεικνύει την βούληση της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για γρήγορη υποβολή στο νόμο.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου ενώ εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου. Για κύρια και μοναδική κατοικία ιδιοκτήτη (μέχρι 70τμ+15τμ για κάθε τέκνο) σε οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων παρέχεται έκπτωση 60% του προστίμου.

 

Διαδικασία υπαγωγής στο Ν. 4178/2013

Εξουσιοδοτημένος Μηχανικός εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα του παρόντος όλα τα στοιχεία και δικαιολογητικά που αφορούν την αυθαίρετη κατασκευή ή την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, συμπληρώνοντας τα φύλλα καταγραφής κατά το Παράρτημα A του παρόντος νόμου και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των επομένων άρθρων. Η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά, τα οποία φυλάσσει ο ιδιοκτήτης μετά την εισαγωγή τους στο πληροφοριακό σύστημα:

1. Αίτηση.
Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης 2720 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή του ιδιοκτήτη, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή
χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.

Την αίτηση υποβάλλει:
α) ο φερόμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο  έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση. Στην έννοια του φερόμενου ιδιοκτήτη περιλαμβάνονται ο ψιλός κύριος, ο επικαρπωτής με τη συναίνεση του ψιλού κυρίου, ο εργολάβος για τις σε αυτόν περιερχόμενες συνεπεία εργολαβικού προσυμφώνου ιδιοκτησίες, ο μισθωτής εφόσον έχει το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας από τη μισθωτική σύμβαση και επί νομικών προσώπων ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτών,
β) ο νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη.
γ) όσοι έχουν λάβει έγκριση εξαγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του ν. 3147/2003, δ) ο συνιδιοκτήτης:
i) Επί αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων χώρων ακινήτου, στο
οποίο έχει συσταθεί οριζόντιος ή κάθετος ιδιοκτησία μετά από απόφαση της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας, άλλως με απλή πλειοψηφία.
ii) Επί αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε
οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του ετέρου συνιδιοκτήτη.
iii) Επί αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης σε χώρο ακινήτων για τον οποίο έχει συσταθεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών.
iv) Ένας εκ των συνιδιοκτητών για τα αυθαίρετα κτίσματα που κατέχει, εφόσον συνυποβληθεί μετά των
λοιπών δικαιολογητικών και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο συστάσεως διηρημένων ιδιοκτησιών, εκ του οποίου να προκύπτει ότι το αυτοτελές ή τα αυτοτελή οικοδομήματα με την κατάρτιση της οριστικής συστάσεως διηρημένων ιδιοκτησιών θα περιέλθουν εις την κυριότητά του.
ε) Ο νομέας και κάτοχος του αυθαιρέτου κτίσματος επί γηπέδου ή οικοπέδου χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας,
μόνο εφόσον υποβληθεί νόμιμο προσύμφωνο από το οποίο θα προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου υπόσχεται να του μεταβιβάσει το τμήμα εδάφους που έχει καταλάβει και επί του οποίου έχει ανεγείρει αυθαίρετο κτίσμα, μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου. Το ως άνω προσύμφωνο συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο αποτυπώνεται η αυθαίρετη κατασκευή με το τμήμα εδάφους που έχει καταληφθεί, το ποσοστό του τμήματος που αναλογεί στο συγκεκριμένο γήπεδο / οικόπεδο και περιλαμβάνει απόσπασμα χάρτη γης με τον προσδιορισμό του τμήματος που έχει καταληφθεί, καθώς και του συνολικού γηπέδου / οικοπέδου.
2. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) του αιτούντος, θεωρημένη για τη γνησιότητα της υπογραφής, στην οποία περιλαμβάνονται:
i) τα ατομικά του στοιχεία,
ii) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.),
iii) η δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του,
iv) ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας όπου υπάρχει,
v) το εμβαδόν και η χρήση της αυθαίρετης κατασκευής,
vi)η ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης σε
αυτό κατά το άρθρο 8,
vii) εάν πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία και
viii) δήλωση ότι η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη χρήση δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις του άρθρου 2 του παρόντος.
3. Την τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9, στην οποία αναφέρεται το ακίνητο, όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί επί αυτού οι αυθαίρετες κατασκευές.
4. Τεχνική έκθεση εξουσιοδοτημένου αρμόδιου μηχανικού με την περιγραφή της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης χρήσης μόνον ως προς το εμβαδόν και τη χρήση του αυθαιρέτου, αν πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή της παρ. 75 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79). Στην τεχνική έκθεση περιγράφονται οι λόγοι αδυναμίας αποτύπωσης του συνόλου του ακινήτου κατά την παρ. 6βi του παρόντος.
5. Φωτογραφίες της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.
6. Σχέδια ως εξής:
α. Σε περίπτωση ύπαρξης οικοδομικής άδειας τα εξής αντίγραφα:
i) Του στελέχους της οικοδομικής άδειας, καθώς και απόσπασμα ρυμοτομικού για τις περιοχές όπου υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια.
ii) Του τοπογραφικού διαγράμματος.
iii) Του διαγράμματος κάλυψης, όπου σημειώνεται η θέση και το περίγραμμα της αυθαίρετης κατασκευής
ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης και τα πολεοδομικά μεγέθη υπέρβασης, όπως επηρεάζουν τους σχετικούς υπολογισμούς.
iv) Της κάτοψης του ορόφου, όπου σημειώνεται η αυθαίρετη κατασκευή για την οποία ζητείται η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος.
Θεωρείται ως κάτοψη για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, το σχέδιο κάτοψης, το οποίο προσαρ−
τήθηκε στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών στις περιπτώσεις αυτοτελών οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε προ της εφαρμογής του από 8.9.1983 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 394).
v) Τομή της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου στον οποίο έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση.
β. Στις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική άδεια ή αυτή δεν είναι δυνατόν να ανευρεθεί επισυνάπτονται:
i) Τοπογραφικό διάγραμμα κατά την παρ. 1γ του άρθρου 3 στο οποίο αποτυπώνονται τα μεγέθη της αυθαίρετης κατασκευής.
ii) Κάτοψη της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου όπου έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.
iii) Τομή της αυθαίρετης κατασκευής ή του χώρου όπου έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης

7. Δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες, από τα οποία αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της κα−
τασκευής και ο χρόνος εγκατάστασης της χρήσης.

Τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και
των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αν υπάρχουν για κάθε μεμονωμένη αυθαίρετη κατασκευή, εξαιρουμένων των κατοικιών, καθώς και για αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια που δεν έχουν χρήση κατοικίας. Η ως άνω τεχνική έκθεση δύναται να υποβάλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.
10. Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο αποτελεί έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων του παρόντος στις οποίες θεσπίζεται ειδικό παράβολο.

 

Ταυτότητα Κτηρίου

Ολα τα κτήρια – τα χωρίς καθόλου αυθαιρεσίες – εντός προθεσμίας 10 ετών από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτηρίου, θα πρέπει να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα και να υπαχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούνται αυθαίρετα και τους επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.

Όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα (ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010), οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτηρίου σε πέντε χρόνια. Τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας.

Ειδικά τα κτήρια τα οποία έχουν άδεια μετά την 1.3.2012 (ακολουθούν δηλαδή το νέο νόμο περί δόμησης), θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της ταυτότητας αμέσως με το που θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μέτρου της ταυτότητας.

Τα παραπάνω προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων και σε εφαρμογή διατάξεων του ν. 3843/2010. Το Π.Δ. τίθεται από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση.

Αφού οριστικοποιηθεί, θα πάει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και, στη συνέχεια, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να υλοποιηθεί η υποδομή που είναι αναγκαία και να ξεκινήσει η υποχρεωτική εφαρμογή του. Εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί αρχές 2014.

Η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτήρια. Απαιτείται όμως συμπλήρωση της ταυτότητας του κτηρίου, είτε σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Μετά την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου πρέπει να συμπληρώνεται, ύστερα από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου.

Με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτηρίου ή Ιδιοκτησίας που θα εκδίδεται με την Ταυτότητα, καθώς θα αποτελούν μέρος του.

Σημαντικό είναι ότι η βάση δεδομένων της Ταυτότητας Κτηρίου θα συνδεθεί με το Κτηματολόγιο, με τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών. Στις πολυκατοικίες, μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτηρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία.  Ειδικότερα, όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτότητα κτηρίου και για τον έλεγχο δόμησης, συμπληρώνονται σε ειδικό έντυπο από τους μηχανικούς.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων, εκδίδονται: α) το Πιστοποιητικό Πληρότητας της ταυτότητας κτηρίου και το Πιστοποιητικό Πληρότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και β) το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (ΠΕΚ) από την ΥΔΟΜ (Υπηρεσία Δόμησης).

Η ενημέρωση της ταυτότητας κτηρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικώς α) μετά  την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή, β) μετά από κάθε περιοδικό έλεγχο.

 

Συχνότητα ελέγχων

Η περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας του κτηρίου γίνεται από τους αρμόδιους μηχανικούς υποχρεωτικά και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτηρίου, ως εξής: Κάθε 8 έτη για τα κτήρια συνάθροισης κοινού. Κάθε 10 έτη για τις κατοικίες και κάθε 15 έτη για τις αποθήκες και τους σταθμούς  αυτοκινήτων.

 

Τι περιλαμβάνει
  • Οικοδομική άδεια
  • Εγκεκριμένα σχέδια της άδειας
  • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
  • Σχέδια κατόψεων
  • Τυχόν αναθεώρηση άδειας
  • Εντυπο ελέγχου αρχιτεκτονικής μελέτης
  • Εντυπο ελέγχου στατικής μελέτης
  • Εντυπο ελέγχου ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
  • Βίντεο για τις εγκαταστάσεις